Начало Бокс Култови прякори в бокса (част 4)

Култови прякори в бокса (част 4)

Култови прякори в бокса (част 4)
0

Освен шорти, обувки, ръкавици и гума, на един боксьор е нужен още един почти задължителен елемент, без който повечето състезатели изобщо не се качват на ринга – това е прякорът.

Някои се кръщават на местата, където са родени (Силния от Бостън), други смятат за нужно да подчертаят страховити способности (Костотрошача, Крадеца на трупове) или се гордеят с външния си вид (“Красавеца” или “Сладура” преди да стане “Парите” Мейуедър).

Темата е субективна, някой може да излезе с друга класация, но това е нашето виждане за най-колоритните прякори в бокса.

Братята Кличко – “Д-р Стоманен юмрук” и “Д-р Стоманен чук”

Двамата украинци са последната доминантна сила в Тежка (особено Владимир) като в един момент държат всички пояси в категорията, но разбираемо никога не се срещат за обединителна битка.. Макар стилът им да не беше особено атрактивен, силата на ударите им не може да бъде оспорена.

Владимир “Д-р Стоманен чук” печели 53 от 64те си победи с нокаут, което го нарежда в топ 10 на най-големите удрячи.

По-големият му брат Витали “Д-р Стоманен юмрук” печели 42 от 45 победи с нокаут.

Рей (Шугър) Робинсън

Шугар Рей Робинсън не е нито Шугър, нито Рей Робинсън. Мъжът, по-късно превърнал се в един от най-великите боксьори за всички времена, се ражда с името Уолкър Смит Младши. 

Превръща се в Рей Робинсън след като се качва на ринга за професионалния си дебют с чужда картотека. Явно името му допада, защото го ползва до края на кариерата си.

А Шугър идва от английското Sugar (захар). Известен репортер го наблюдавал как тренира и се обърнал към треньора му Джордж Гейнфорд с думите “Имаш наистина сладък боксьор  (като сладък се използва в смисъл на добър, а не външността му)” Тогава Гейндорд отвръща с усмивка “Сладък като захар!”

Така Уолкър Смит става Шугър Рей Робинсън.

А прякорът му е усвоен и ноХасен с акуратност от Шугар Рей Леонард и Шугар Шейн Мозли

Ивендър „Real deal“ Холифийлд

Искрено съжаляваме, че прякорът му е трудно да се преведе на български с точното значение. Буквално „Real deal“ означава „Истинска сделка“. Но на английски се влага по-точно смисълът на „Голямата работа“ или „Истинската работа“. Можете да си представите защо този прякор лепва толкова добре на Холифийлд. Всички са се съмнявали, че с размерите си той ще е успешен при най-големите момчета, но точно затова той е „Голямата работа“ и четирите му световни титли го доказват.

Хари „Човешката мелница“ Греб

Названието на Греб има леко двусмислено значение, но и за каквото да се сетите, няма да сбъркате. Той се бие като човешка мелница и мачка хората в същата мелница. Записва 262 победи от полусредна до тежка категория. Считан от много историци за може би най-добрия pound-for-pound боксьор за всички времена. На практика е победил абсолютно всеки, изправил се пред него, което включва рекорден брой членове на Залата на славата – цели 16. Това е рекорд, който никога повече няма да бъде подобрен. Греб се бие в огромен брой от мачовете си с едно око. Популярността му не е толкова висока, тъй като от мачовете му почти няма кадри. Но заради отличията му, ще бъде единственият боксьор от нашата класация с клип, а не снимка. Това е тренировката на Хари „Човешката мелница“ Греб.

Култови прякори в бокса (част 1)

Култови прякори в бокса (част 2)

Култови прякори в бокса (част 3)